Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!


Υλικά για στρογγυλό ταψί 30 x 30 :

1 κιλό σπανάκι (καθαρισμένο και πολύ καλά πλυμμένο)
2 πράσα ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Άνιθο ψιλοκομμένο (περίπου μισό ματσάκι)
400γρ φέτα
λάδι (όχι πολύ, περίπου μισό ποτήρι του κρασιού)

2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
Φύλλο έτοιμο ή δικό μας (για το δικό μας οδηγίες παρακάτω)
Σουσάμι για στόλισμα (προαιρετικά)

 


------------------------------------------------

Για το φύλλο - 2 φύλλα (γιαουρτοζύμη) :

3 φλυτζάνια αλεύρι Γ.Ο.Χ και λίγο για το άνοιγμα
1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
μισό φλυτζάνι λάδι
1,5 κουταλάκι αλάτι
ελάχιστο πιπέρι (προαιρετικά)

Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι και το πιπέρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση όπου ρίχνουμε το γιαούρτι και το λάδι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και έπειτα ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να απορροφήθει όλο το αλεύρι (βλέπετε το μπωλ μου που δεν έχει υπολλείματα?). Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας.



Εκτέλεση :

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το σπανάκι. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Ρίχνουμε τον άνιθο να μαλακώσει και αυτός λίγο. Έπειτα κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αλατοπιπερόνουμε (βάλτε λίγο αλάτι για αρχή μέχρι να ρίξετε τη φέτα). Αφήστε το μίγμα να παγώσει λίγο πριν ρίξετε την τριμμένη φέτα και τα αυγά. Μέχρι να παγώσει ανοίγουμε το φύλλο μας. Επειδή η ζύμη μας θα έχει βγάλει λάδι την ξαναδουλεύουμε στον πάγκο μας με αλεύρι
μέχρι να δούμε ότι δεν ''βγάζει'' άλλο λάδι. Κόβουμε τη ζύμη σε δυο μέρη. Το ένα να είναι μεγαλύτερο από το άλλο μιας και θα μπει στη βάση. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας αλλά και πάνω στο φύλλο και αρχίζουμε να δουλεύουμε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει το επιθυμητό μέγεθος. Πρέπει το κάτω φύλλο της πίτας να ξεχειλίζει από το ταψί μας και να είναι λεπτό τόσο όσο να διακρίνετε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας μέσα από το φύλλο.

Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο ρίχνουμε την φέτα (κρατάμε και λίγο στην άκρη) στο σπανάκι, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι. Συμπληρώνουμε αν λείπει αλάτι ή πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.


Λαδώνουμε το ταψί μας τόσο στον πάτο όσο και γύρω γύρω και στρώνουμε το ζυμάρι μας (να περισσεύει από το ταψί). Μην αφήσετε πολύ λάδι στον πάτο. Σκουπίστε με μια χαρτοπετσέτα αν βλέπετε ότι έχει πολύ λάδι. Ρίχνουμε την γέμιση μέσα και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ρίχνουμε από πάνω την λίγη φετούλα που κρατήσαμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 αέρα.

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο σε πιο μικρό μέγεθος αφού θέλουμε μόνο να σκεπάσει την γέμιση.

Στρίβουμε γύρω γύρω το κάτω φύλλο να ενωθεί με το πάνω και να σφραγίσει την πίτα.

Λαδώνουμε την πιτούλα μας και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.

Βάζουμε ένα ποτήρι του κρασιού στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε στην επιφάνεια τα κομμάτια ώστε να φεύγει η υγρασία αλλά και για ευκολία στο κόψιμο μετέπειτα.

Με το συγκεκριμένο τρόπο βγαίνουν 10 κομμάτια. Βάζουμε την πίτα στο φούρνο στην μεσαία σχάρα για περίπου 45-50 λεπτά.

Μόλις πάρει ωραίο χρώμα τσεκάρουμε αν έχει το αντίστοιχο χρώμα και στην κάτω πλευρά. Αν όχι συνεχίζουμε το ψήσιμο στην πιο πάνω σχάρα (αέρα πάντα). Την βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20-30 λεπτά.

Κόβουμε και απολαμβάνουμε!!

Καλή όρεξη!!



1 σχόλιο: