Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πλοφ - αρωματικό πιλάφι

Το Πλοφ είναι ένα πιάτο με ρύζι αρωματικό και ελαφρώς πικάντικο με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν. Εγώ το έμαθα από την γιαγιά μου που ήταν από τον Πόντο και έζησε αρκετά χρόνια στη Ρωσία πριν έρθει Ελλάδα. Είναι ένα από τα  φαγητά που έχω να θυμάμαι από εκείνην και μέχρι σήμερα δεν έχω συναντήσει κάποιον που να το δοκίμασε και να μην του άρεσε!


Η συνταγή που θα κάνουμε είναι στην απλή της μορφή (μόνο το ρύζι) καθώς για να είναι ολοκληρωμένο το φαγητό χρειάζεται να βάλουμε κάποιο κρέας. Άλλοι βάζουν μοσχάρι, άλλοι χοιρινό, ή αρνί. Εγώ το μαγειρεύω συχνά σκέτο ως συνοδευτικό.

Υλικά για 4 μερίδες :

2 φλυτζάνια ρύζι (το έχω κάνει και με καρολίνα ή νυχάκι αλλά και με κίτρινο. το ίδιο νόστιμα είναι όλα) 
3 καρότα μεσαία
1 κρεμμύδι 
2-3 σκελίδες σκόρδο
λίγο κύμινο (1/4 - 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
4 φλυτζάνια νερό
αλάτι, πιπέρι 
ελαιόλαδο



Εκτέλεση :

Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη

Κόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο να τσιγαριστεί. Αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε κρέας το σωτάρουμε στο λάδι πριν ρίξουμε το κρεμμύδι. Αφού σωταριστεί καλά το κρέας τότε ρίχνουμε το κρεμμύδι και προχωράμε στα επόμενα βήματα.

Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το αφήνουμε να μαλακώσει. Αν έχουμε βάλει κρέας τότε σε αυτό το σημείο, και αφού το καρότο έχει μαλακώσει, προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το κύμινο και τα σκόρδα (ολόκληρα) και το αφήνουμε να βράσει. Ανάλογα το κρέας (καθώς και το κόψιμο του) που έχουμε επιλέξει οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν πχ. το μοσχάρι θέλει από 45' έως 60' λεπτά για να βράσει.

Αν δεν έχουμε βάλει κρέας τότε μόλις μαλακώσει το καρότο προσθέτουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε καλά ώστε το ρύζι να μαζέψει όλα τα υγρά του καρότου αλλά και του λαδιού που τσιγαρίσαμε το κρεμμύδι. Αν υπάρχει κρέας εκτελείτε τα ίδια βήματα μετά το βράσιμο του κρέατος.

Στα 2 φλυτζάνια ρυζιού χρειαζόμαστε 4 φλυτζάνια νερό. Τα προσθέτουμε και αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το κύμινο και τα σκόρδα (αν έχετε βάλει κρέας αυτό το έχετε κάνει ήδη. Χρειάζεται μόνο να προσθέσετε λίγο ακόμα αλάτι). Αφήνουμε να βράσει με την κατσαρόλα σκεπασμένη σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Θέλει περίπου 10-15 λεπτά. Δεν το ανακατεύουμε ενδιάμεσα. Προσέξτε την αναλογία ρυζιού/νερού αν έχετε βάλει κρέας. Θα υπάρχουν ήδη υγρά από το βράσιμο του κρέατος οπότε καλό είναι να μην βάλετε 4 φλυτζάνια αλλά λιγότερο.

Μετά τα 10 λεπτά ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το ρύζι ή αν χρειάζεται άλλο αλάτι. Αν δεν έχει ψηθεί αλλά έχουν στεγνώσει τα υγρά τότε προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα και το αφήνουμε πάλι να σιγοβράσει με την κατσαρόλα κλειστή. Όταν το ρύζι βράσει αφαιρούμε και πετάμε τα σκόρδα.

Έτοιμο να το απολαύσουμε!!

Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου