Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τραγανό και Ζουμερό Ψητό Κοτόπουλο

Απ' έξω είναι τραγανή η πετσούλα και μέσα είναι τόσο ζουμερό και νόστιμο που δεν θα το πιστεύετε!! Ένα εύκολο κοτόπουλο που αξίζει να το δοκιμάσετε. Συνταγή του Β.Καλλίδη με μικρές δικές μου παραλλαγές.

 


Υλικά :

1 κοτόπουλο (αν μπορεί ο χασάπης σας να το ξεκοκαλίσει αφήνοντας την πέτσα ενιαία καλώς αλλιώς ας το κόψει στη μέση)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιά σούπας κέτσαπ
2 κουταλιά σούπας μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

Εκτέλεση :

Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο. Το χαρτί που μας το τύλιξε ο χασάπης δεν το πετάμε γιατί θα το ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο κοτόπουλο : αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη ή μείγμα μπαχαρικών και την μαγιονέζα. Απλώνουμε τη μαγιονέζα να πάει παντού. Τα υλικά αυτά τα βάζουμε τόσο στην πάνω όσο και στην κάτω πλευρά του κοτόπουλου. Τυλίγουμε ξανά με το χαρτί του χασάπη και το βάζουμε στο ψυγείο. Αν δεν προλαβαίνετε να το βάλετε από το προηγούμενο βράδυ αφήστε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
Την επόμενη μέρα (ή μετά από 2 ώρες) προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και προσθέτουμε (πάνω και κάτω) την κέτσαπ και την μουστάρδα. Τα απλώνουμε να πάνε και αυτά παντού.
Παίρνουμε το ταψί του φούρνου και βάζουμε από πάνω την σχάρα την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Κάνουμε τρυπούλες στη λαδόκολλα με ένα μαχαίρι για να πέφτουν τα ζουμιά από το κοτόπουλο στο ταψί. Δεν βάζουμε νερό στο ταψί γιατί δεν θέλουμε να έχουμε καθόλου υγρασία όσο ψήνεται το κοτόπουλο. Προσοχή είτε είναι κομμένο στη μέση είτε είναι ξεκοκαλισμένο η πέτσα πρέπει να είναι στην πάνω πλευρά για να ξεροψηθεί!
Βάζουμε το κοτόπουλο στο φούνρνο στη μεσαία σχάρα να ψηθεί για 1 ώρα. Ήδη στα 20 πρώτα λεπτά φαίνεται ότι η πέτσα θα γίνει πολύ τραγανή.
Μετά από 1 ώρα το κότοπουλο είναι έτοιμο και λαχταριστό!! Φτιάχνουμε πατάτες τηγανιτές και σαλάτα και το απολαμβάνουμε μαζί με μια κρύα μπυρίτσα.
Καλή Όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου