Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Cinnamon Rolls!

Ρολλάκια κανέλας που δεν θα φάτε μόνο ένα!!

 

 

 


Υλικά για 12 ρολλάκια :

1 φακελάκι μαγιά ή 100γρ προζύμι
1 φλυτζάνι γάλα
1/2 φλυτζάνι βούτυρο για τη ζύμη + 3 κουταλιές ακόμα για τη γέμιση (προτείνω το βούτυρο να είναι αγελαδινό)
1/4 κουταλάκι αλάτι
3 φλυτζάνια αλεύρι Γ.Ο.Χ
1/2 κουταλιά σούπας κανέλα

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη λευκή για τη ζύμη  + 1/4 φλυτζανιού ζάχαρη (καστανή ή λευκή) για τη γέμιση


















Εκτέλεση : 


Αρχικά ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά (μην βράσει). Ρίχνουμε μέσα το 1/2 φλυτζάνι βούτυρο να λιώσει και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να γίνει χλιαρό.

Σ' ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη μια κουταλιά λευκής ζάχαρης, τη μαγιά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε

Μόλις το γάλα έχει τη σωστη θερμοκρασία (προσοχή μην καίει και κάψει τη μαγιά) το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Η ζύμη μας θα γίνει κάπως έτσι. Εδώ μπαίνει χεράκι για να τελειώσει το ζύμωμα

Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ωρίτσα να φουσκώσει.

Μετά από μια ώρα θα έχει διπλασιαστεί

Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε σε μεγάλο ορθογώνιο φύλλο

Το βούτυρο πρέπει να το έχουμε βγάλει από νωρίς για να είναι μαλακό και να μπορεί να απλωθεί.

Με το μαλακό βούτυρο περνάμε (με όσο χρειάζεται) το ταψάκι για muffins & cupcakes και κρατάμε το υπόλοιπο για το φύλλο.
Αν δεν έχετε τέτοιο ταψάκι δεν πειράζει. Βρείτε ένα άλλο ταψί που να χωράει κολλητά 12 ρολάκια. Προσέξτε να είναι κολλητά τα ρολλάκια για να μην απλώσουν αλλά να πάρουν ύψος!

Αφού ανοίξουμε το φύλλο μας το αλοίφουμε καλά με το υπόλοιπο βούτυρο.**** (υπάρχει διόρθωση του σταδίου αυτού. διαβάστε στο τέλος της συνταγής)

Ανακατεύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη**** (υπάρχει διόρθωση του σταδίου αυτού. διαβάστε στο τέλος της συνταγής)

Και πασπαλίζουμε το φύλλο μας παντού**** (υπάρχει διόρθωση του σταδίου αυτού. διαβάστε στο τέλος της συνταγής)

Προαιρετικά ρίχνουμε σταφίδες ή και ξηρούς καρπούς.

Τυλίγουμε σε ρολό αρχίζοντας από την μεγάλη πλευρά και κόβουμε σε 12 ίδια κομμάτια

Τα βάζουμε στο ταψάκι μας με τη μεριά που κόπηκε προς τα κάτω

Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσετούλα και αφήνουμε να ηρεμήσουν για άλλα 15 λεπτά

Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα, στους 175

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο). Μην τα αφήσετε να ψηθούν πολλή ώρα. Μόλις πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα τα βγάζετε.

Αν θέλετε να φτιάξετε γλάσο για να τα στολίσετε βάλτε 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη με μισό κουταλάκι βανίλια και γάλα (το γάλα το ρίχνετε λίγο λίγο και βλέπετε την υφή).

Αν δεν έχετε υγρή βανίλια βάλτε σκόνη

Ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το γάλα ανακατεύετε και φτιάχνετε έναν όχι πολύ υγρό χυλό αλλά όχι και παχύρευστο

Ρίξτε πάνω από τα ζεστά ρολλάκια το γλάσο

και.............. απολαύστε!!

Καλή Επιτυχία!!!

****Διόρθωση : Για καλύτερη κατανομή των υλικών της γέμισης στο ζυμάρι ανακατέψτε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να γίνουν μια πάστα. Έπειτα απλώνετε την πάστα αυτή στο φύλλο.



2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα υπέροχα! Και οι οδηγίες πολύ αναλυτκές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ!! Εύχομαι να τα φτιάξετε και να τα ευχαριστηθείτε :) Είναι πολύ νόστιμα και μοσχοβολιστά!

      Διαγραφή