Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Στήθος Γαλοπούλας στο φούρνο



Η γαλοπούλα έχει λευκό νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Τα συστατικά της είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. 

 

Υλικά :

1 μπούτι γαλοπούλας περίπου στο 1 κιλό χωρίς πέτσα
1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μέλι (αν δεν έχετε μαύρη ζάχαρη βάζετε 2 κουταλιές μέλι, αν δεν έχετε μέλι βάζετε 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη)
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κρεμμύδι
λίγο λάδι (περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας)
1 κουταλάκι δενδρολίβανο
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
πιπέρι




Εκτέλεση :

Προθερμάινουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. 


 
Σε ένα πυρέξ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι


Και τα ανακατεύουμε να ενωθούν καλά

Βάζουμε το μπούτι της γαλοπούλας μέσα και το γυρνάμε από όλες τις πλευρές ώστε να κολλήσουν καλά τα υλικά πάνω στο κρέας.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι γύρω από το κρέας. Δεν προσθέτουμε υγρά.

Βάζουμε το κρέας στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Για να καταλάβουμε αν είναι ψημένη η γαλοπούλα την τρυπάμε με ένα μαχαιράκι και αν το ζουμάκι που βγαίνει είναι άσπρο σημαίνει ότι είναι ψημένη. Αν βγαίνει ροζέ σημαίνει ότι θέλει ακόμα λίγο ψήσιμο.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο αλατίζουμε από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για περίπου 20 λεπτά.

Μετά τα 20 λεπτά αν δεν έχει βγάλει αρκετά υγρά η γαλοπούλα στο πυρέξ προσθέτουμε λίγο νεράκι και ξεκολλάμε το καραμελωμένο κρεμμύδι από τον πάτο. Αν φαίνεται πολύ νερουλό το μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι και το δένουμε με λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ.

Κόβουμε σε μερίδες την γαλοπούλα

Σερβίρουμε σε πιάτο ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε στο πυρέξ.

Συνοδεύεται με πουρέ, ρύζι ή ρυζότο. Αν περισσέψει μπορούμε να φτιάξουμε και σάντουϊτς.

Καλή Απόλαυση!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου