Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Tiramisu

Κλασσικό ιταλικό επιδόρπιο που ανακαλύφθηκε στα 60's κάπου στη Βενετία. Η μετάφραση της λέξης Tiramisu είναι : "Σήκωσέ με ψηλά" επειδή το γλυκό είναι πολύ ανάλαφρο, αφράτο και περιέχει καφέ και κρασί.


Υλικά (by Akis Petretzikis) :

Για την κρέμα :

250γρ τυρί μασκαρπόνε
300ml κρέμα γάλακτος (παγωμένη)
1 σφηνάκι μαυροδάφνη (κανονικα χρησιμοποιείται το Ιταλικό κρασί Marsala)
50ml καφέ εσπρέσσο (1 ποτηράκι του espresso)*
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
μπισκότα σαβαγιαρ σπιτικά ή έτοιμα
150ml καφέ εσπρέσσο* για να βουτήξουμε τα σαβαγιαρ
λίγο κακάο για το πασπάλισμα
λίγη τριμμένη κουβερτούρα

*αν δεν έχετε εσπρέσσο αντικταταστήστε την ίδια ποσότητα με στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε ζεστό νερό. όταν έρθει η ώρα να τον χρησιμοποιήσουμε δεν θα πρέπει να είναι ζεστός αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. ο καφές πρέπει να είναι δυνατός.


Εκτέλεση : 

Βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας στον κάδο του μίξερ. Προσοχή η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι παγωμένη!

Χτυπάμε μέχρι η κρέμα να σφίξει. Δεν χτυπάμε πολύ ώρα αφότου σφίξει γιατί υπάρχει κίνδυνος να ''κόψει''.

Αρχίζουμε να βουτάμε στον καφέ τα σαβαγιαρ. Επειδή τα μπισκότα αυτά είναι σπογγώδη και πολύ απορροφητικά δεν τα βουτάμε πολύ στον καφέ. Ίσα ίσα τα ακουμπάμε από την μεριά που είναι η ζάχαρη για να μην τραβήξουν πολύ καφέ και πανιάσουν.

Στρώνουμε το πρώτο επίπεδο από μπισκότα. Όπου έχουμε κενά συμπληρώνουμε με σπασμένα κομμάτια από τα μπισκότα για να μην τρέξει πολύ κρέμα κάπω από τη βάση.

Προσθέτουμε λίγη από την κρέμα ίσα ίσα να σκεπάσει τα μπισκότα. Ρίχνουμε λίγη τριμμένη κουβερτούρα.

Πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.

Στρώνουμε το δεύτερο επίπεδο με μπισκότα και καλύπτουμε τα κενά.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ρίχνουμε λίγη ακόμα τριμμένη κουβερτούρα και αν το σερβίρουμε αμέσως τότε πασπαλίζουμε με κακαό. Αν δεν το σερβίρουμε αμέσως τότε δεν πασπαλίζουμε με κακακό αλλά το βάζουμε το στο ψυγείο και πασπαλίζουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.
Καλή Απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου