Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

Creme Anglaise

Η πιο νόστιμη κρέμα βανίλιας!! Είναι από τις βασικές παρασκευές της ζαχαροπλαστικής και χρησιμοποιείται για να συνοδεύσουμε γλυκά (πχ κέικ, σουφλέ, κρέπες κ.α). Η κρέμα αυτή είναι η βάση για την παρασκευή παγωτού. Δοκιμάστε την!



Υλικά για 2 φλυτζάνια :

1,5 δοσομετρική κούπα (ή φλυτζανι) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κλωνάρι βανίλιας 
1/2 δ.σ. κούπα ζάχαρη
4 κρόκους αυγών

 Τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ στη φωτoγραφία είναι για τη μισή δόση

Εκτέλεση :

Βάζουμε τη μισή δόση ζάχαρης να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
Κόβουμε το κλωναράκι βανίλιας στη μέση και με το μαχαίρι ξύνουμε κατά μήκος το εσωτερικό της ώστε να πάρουμε τους μαύρους κόκκους.
Προσθέτουμε την βανίλια (κόκκους και κλωνάρι) στην κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.
Μέσα στους κρόκους ρίχνουμε την άλλη μισή ζάχαρη. Με το προσθέσουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε αμέσως με τον αυγοδάρτη
Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν και να ανοίξει το χρώμα του κρόκου.
Μόλις βράσει η κρέμα γάλακτος την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μέσα στο μίγμα αυγών ρίχνουμε σιγά σιγά την καυτή κρέμα γάλακτος μέχρι να πέσει όλη.   Προσοχή : Κατά την διαδικασία αυτή ανακατεύουμε συνεχώς και γρήγορα με τον αυγοδάρτη για να μην ψηθούν τα αυγά.
Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όλο το μίγμα και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μια βράση. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε.
Με το που ξεκινάει να βράζει (μόλις δούμε την πρώτη φουσκάλα) κατ' ευθείαν αποσύρουμε από τη φωτιά. Βλέπουμε ότι το μείγμα έχει δέσει.

Μεταφέρουμε αμέσως την κρέμα βανίλιας σε καθαρό σκεύος και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της. Αφαιρούμε και πετάμε το κλωνάρι βανίλιας ή αν θέλουμε το ξεπλένουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει καλά και το βάζουμε μέσα σε βαζάκι με ζάχαρη. Έτσι έχουμε τη δική μας ζάχαρη με γεύση βανίλιας για να κάνουμε γλυκά ή ακομα και για τον καφέ μας.
Έτοιμη η Creme Anglaise να την χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για 3 - 4 ηµέρες.
 Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου