Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Παραδοσιακό φαγητό με όλη την νοστιμιά της ελληνικής κουζίνας! Από τα φαγητά που φέρνουν αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια! Ας δούμε πως φτιάχνεται και ας χαρίσουμε κι εμείς στα παιδιά μας αντίστοιχες αναμνήσεις.


Υλικά :

8-10 κολοκυθάκια στρογγυλά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλομομμένο
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
8 κοφτές κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα
2 πατάτες (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
αυγολέμονο



Εκτέλεση :  


Κόβουμε το πάνω μέρος από το κολοκύθι και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε την εσωτερική σάρκα.
Όταν καθαρίσουμε όλα τα κολοκύθια την σάρκα δεν την πετάμε. Την ψιλοκόβουμε για να την βάλουμε στο φαγητό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια
Μόλις γυαλίσουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκύθια και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγο.
Στη συνέχεια βάζουμε τον κιμά ώστε να τσιγαριστεί κι αυτός καλά.
Όσο ο κιμάς τσιγαρίζεται θα βγάζει τα υγρά του. Τα αφήνουμε να εξατμιστούν όλα.
Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά του κιμά προσθέτουμε το ένα φλυτζάνι νερό και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις γίνει αυτό τότε κλείνουμε το μάτι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνιθο και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Η γέμιση θα έχει λίγα υγρά αλλά δεν μας πειράζει γιατί αυτό θέλουμε, να είναι ζουμερή.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Αν δούμε ότι περισσεύει γέμιση μπορούμε είτε να την κάνουμε γιουβαρλάκια και να τα προσθέσουμε στο φαγητό είτε να την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.
Κλείνετε το κάθε κολοκυθάκι με το καπάκι του και βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο. Αν θέλετε, για να μην σαν φύγουν τα καπάκια, τα ενώνετε με μια οδοντογλυφίδα.
Στα κενά που αφήνουν τα κολοκυθάκια βάζετε τις πατάτες ώστε να τα κρατήσουν στη θέση τους και να μην μετακινηθούν κατά το ψήσιμο. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας και προσθέτουμε νερό μέχρι πριν τα 3/4 του κολοκυθιού. Ρίχνουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και βάζουμε το φαγητό να βράσει. Από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
Αν τα βάλουμε σε χύτρα βάζουμε λιγότερο νερό από τα 3/4 (περίπου στο μισό) και από την ώρα που θα είναι έτοιμη η χύτρα, βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 12-15 λεπτά.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και φτιάνουμε το αυγολέμονο. Το περιχύνουμε στο φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
Σερβίρουμε το φαγητό με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι (δεν ξεχνάμε να βγάλουμε τις οδοντογλυφίδες).

Καλή Όρεξη!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου