Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Πιροσκί

 

Για να φτιάξεις πιρσοκί θέλει αγάπη και μεράκι γιατί είναι λίγο μπελαλίδικα. Αν έχετε και παρέουλα για βοήθεια θα ετοιμαστούν πιο γρήγορα άρα θα τα απολαύσετε και πιο γρήγορα!!

 





Υλικά για τη ζύμη :

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (ή 3 κουταλιές σούπας λάδι)
3/4 φλυτζανιού νερό
3/4 φλυτζανιού γάλα (αν νηστεύετε αντικαταστήστε το γάλα με ίση ποσότητα σε νερό)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 αυγό (επίσης αν νηστεύετε μπορείτε να το παρελείψετε)


Εκτέλεση :

Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο τόσο που να μπορούμε να το νιώθουμε ζεστό το χέρι μας. Δεν πρέπει να μας καίει αλλιώς θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη. Στο αλεύρι προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε με το γάντζο. Αν δεν έχετε μίξερ πλάθετε με το χέρι το ζυμάρι για περίπου 10 λεπτά να γίνει λείο και αφράτο. Σε περίπτωση που κολλάει θα θέλει λίγο ακόμα αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το επιπλέον αλεύρι μέχρι να δούμε ότι η ζύμη δεν κολλάει.

Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και το λαδώνουμε από όλες τις μεριές.
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασσιαστεί σε μέγεθος. Μπορεί να πάρει από 1 έως 1,5 ώρα.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια και του δίνουμε το σχήμα του καρβελιού
Κόβουμε σε 4 ίσα σε βάρος κομμάτια
Το κάθε κομμάτι το κάνουμε μια μπαλίτσα την οποία αλευρώνουμε από παντού καλά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστεί να την δουλέψουμε.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και το πατάμε να γίνει ένας στρογγυλός δίσκος. Πρέπει πάντα να έχουμε αλεύρι στην επιφάνεια που δουλεύουμε τόσο κάτω όσο και πάνω στο ζυμάρι για να μην κολλάει.
Ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό. Ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ ψιλό.
Παίρνουμε ένα ποτήρι νερού, αλευρώνουμε λίγο το χείλος και κόβουμε την ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια
Μόλις τελειώσουμε το κόψιμο βγάζουμε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και τα βάζουμε στην άκρη. Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με την γέμιση που θέλουμε είτε πατάτα, είτε κιμά, είτε τυρί, είτε λουκάνικο, είτε μαρμελάδα (για γλυκά) ή ό,τι άλλο θέλουμε. Η γέμιση που έβαλα εγώ είναι 5 πατάτες βρασμένες που τις έκανα πουρέ και πρόσθεσα τσιγαρισμένο κρεμμύδι, άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Ενώνουμε τις μεγαλύτερες άκρες του ζυμαριού και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας κατά μήκος μέχρι να κλείσει καλά.
Όταν κλείσει έτσι θα μοιάζει. Αν θέλουμε να είναι μεγαλύτερα τα πιροσκί μας κόβουμε με μεγαλύτερο ποτήρι ή κουπάτ.
Τα βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έρθει η ώρα τα τηγανίσουμε. Μόλις τελειώσουμε με τα πρώτα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης.
Σε ένα τηγάνι ή μια κατατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι και το ζεστένουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε ένα ένα τα πιροσκί μέσα. Στην αρχή για λίγα δευτερόλεπτα θα πάνε στον πάτο του σκεύους  αλλά μόλις αρχίσουν να ψήνονται ανεβαίνουν πάνω. Αν δείτε ότι καίει πολύ το λάδι χαμηλώστε λίγο τη φωτιά. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα από τη μια μεριά γυρίστε να πάρουν κι απ' την άλλη. Αν δείτε ότι δεν κάθονται από την άλλη μεριά και γυρνάνε ξανά πίσω πάρτε ένα πηρούνι και βοηθήσε το λίγο κρατώντας την άψητη επιφάνεια κάτω. Μόλις ψηθεί λίγο θα κάθεται από μόνο του μετά.
Έτοιμα να τα απολαύσουμε!!! Αν δεν έφτασε η γέμιση και περίσσεψε ζυμάρι μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 1 μέρα τυλιγμένο καλά μέσα σε μεμβράνη αφού όμως πρώτα το έχουμε αλευρώσει πολύ καλά. Αν και την επόμενη μέρα δεν το χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το καταψύξουμε μέσα στη μεμβράνη και μέσα σε σακούλα μέχρι να το ξαναχρειαστούμε.
Τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν (αν δεν έχει περισσέψει άλλη γέμιση) τα ενώνουμε και τα ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο. Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια με λαδάκι και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα.
Διπλώνουμε σε ρολό
Και το στρίβουμε σαν σαλιγκάρι. Τηγανίζουμε και το στριφτό, γλυκό πιροσκί μας το οποίο είναι πεντανόστιμο!!
 Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου