Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κουλουράκια λαδιού (Νηστίσιμα)

Αυτά τα κουλουράκια είναι ιδανικά για το πρωινό σας άλλα και τον απογευματινό καφέ. Είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο που τα κάνει πιο αγνά και υγιεινά και με υλικά που σίγουρα έχουμε στο σπίτι. Μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε!!

 


Υλικά :

1,5 δοσομετρική κούπα ελαιόλαδο (1,5 φλυτζάνι περίπου)
1 δ/σ. κούπα χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1 δ/σ. κούπα ζάχαρη 
2 κ.γλ. baking powder 
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
50γρ. σουσάμι (προαιρετικά)
1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ ή λικέρ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό. Μπορεί να πάρει από ένα 800γρ έως 1 κιλό. Το βλέπουμε πλάθωντας τη ζύμη.

Εκτέλεση :  


Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλο και το σουσάμι.
Ανακατεύουμε και το μίγμα μας θα είναι κάπως έτσι. Αν δεν βάλετε το σουσάμι δεν πειράζει, μια χαρά νόστιμα θα είναι και χωρίς αυτό.
Στον χυμό πορτοκαλιού προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε πάνω από το μπολ γιατί η σόδα θα αρχίσει να αφρίζει και να χύνεται έξω από την κούπα.
Κοιτάξτε πόσο αφρό έκανε. Αυτό στην συνέχεια δεν θα υπάρχει μέσα στο μίγμα. Απλά είναι στιγμιαία χημική αντίδραση της σόδας όταν έρχεται σε επαφή με κάτι όξινο.
Προσθέτουμε τα 800γρ. αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder. Αρχικά ανακατεύουμε με ένα κουτάλι  μέχρι να αρχίσει να σφίγγει η ζύμη και στη συνέχεια με το χέρι.
Θέλουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι μαλακή, οπότε μετά τα 800γρ. αλεύρι αρχίζουμε και προσθέτουμε όσο χρειάζεται.. Τις ζύμες που έχουν λάδι και δεν περιέχουν αυγά καλό είναι να μην τις δουλεύουμε πολύ γιατί άμα πολυδουλευτούν αρχίσουν να βγάζουν το λάδι μετά. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Αρχίζουμε και πλάθουμε τα κουλουράκια μας και με τα δυο χεράκια μας!! Κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
 Η ζύμη θα φουσκώσει λίγο αλλά όχι πολύ. Οπότε ό,τι μέγεθος τους δώσουμε τώρα αυτό σχεδόν θα έχουν και μετά. Ανάλογα με το μέγεθος θα βγουν και τα κομμάτια. Εμένα για ένα μεσαίο μέγεθος μου βγήκαν 45 (+ 1 μικρούλικο που το έδωσα στο σκυλάκι μου).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 20 - 30 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και από το πόσο τραγανά τα θέλετε. Τα δικά μου τα έψησα για 21 λεπτά, μόλις πήραν ωραίο χρώμα όλα τα έβγαλα.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν γιατί είνα ακόμα μαλακά. Πρέπει να πέσει η θερμοκρασία τους ώστε να σκληρύνουν για να μπορέσουμε να τα μετακινήσουμε χωρίς να σπάσουν.
Είναι πολύ νόστιμα!! Φτιάξτε τα και απολαύστε τα!!
Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου