Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι!

Πολύ νόστιμο φαγητό ακόμα και για αυτούς που έχουν ενδοιασμούς για τις σουπιές, θα έλεγα να το δοκιμάσετε έστω μια φορά! Δεν είναι κάτι που τρως κάθε μέρα...

 

Υλικά : 

1 πακέτο κατεψυγμένες & καθαρισμένες σουπιές (Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκες αλλά είναι αρκετά ακριβότερες από τις συσκευασμένες και φυσικά θέλουν καθάρισμα. Αν παρόλα αυτά αγοράσετε φρέσκες θα ήταν πολύ ωραίο να χρησιμοποιήσετε και λίγη μελάνη)
300γρ - 500γρ μακαρονάκι κοφτό (το πολύ κοφτό). Τα γραμμάρια του ζυμαρικού εξαρτώνται από τις μερίδες που θέλετε να βγάλετε
1 κουταλιά σούπας πελτέ νοτμάτας
1/2  φλυτζάνι χυμό ντομάτας και 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι & ελαιόλαδο


Εκτέλεση :

Ξεπαγώνουμε από το προηγούμενο βράδυ τις σουπιές μέσα σε ένα τρυπητό. Τις κόβουμε σε λωρίδες και ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Μέχρι να μαγειρέψουμε τις σουπιές βάζουμε το μακαρονάκι να βράσει σε αλατισμένο νερό. Δεν το βράζουμε πολύ, ίσα να κρατάει ελαφρά διότι θα συνεχίσει να ψήνεται μέσα στη σάλτσα με τις σουπιές που θα φτιάξουμε. Το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια δεν το πετάμε γιατί θα χρειαστούμε λίγο.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει
Προσθέτουμε τις σουπιές και το σκόρδο να τσιγαριστούν ελαφρώς κι αυτά
Όταν η σουπιά γίνει έτσι σημαίνει ότι έχει τσιγαριστεί όσο θέλουμε
Ρίχνουμε το κρασί και τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Θέλει περίπου 2-3 λεπτά.
Μετά τα δυο λεπτά έχει μειωθεί λίγο και ο όγκος του κρασιού και έχει εξατμιστεί το αλκοόλ.Τότε βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και τον αφήνουμε και αυτόν 2-3 λεπτά να τσιγαριστεί για είναι πιο νόστιμο το φαγητό.
Όταν είναι έτοιμος και ο πελτές το φαγητό θα δείχνει καπως έτσι και θα μυρίζει υπέροχα!!

Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε νερό από τα μακαρόνια που βράσαμε και το προσθέτουμε στο φαγητό. Βάζουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τις σουπιές. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς (από το 9 στο 6,5-7). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με λίγο ανοιχτό το καπάκι και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
Μετά από 30-35 λεπτά δοκιμάζουμε την σουπιά να δούμε αν έχει μαλακώσει. Αν χρειάζεται λίγο ακόμα αφήνουμε να βράσει. Επίσης δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Να θυμάστε ότι και το νερό από τα μακαρόνια ήταν αλατισμένο οπότε να είστε προσεκτικοί με το αλάτι. Η σάλτσα όπως φαίνεται και στην εικόνα έχει μειωθεί αλλά είναι αρκετή. Και έτσι πρέπει να είναι. Αν δούμε ότι έχει μειωθεί πολύ προσθέτουμε ανάλογα πάλι νερό.
Όταν οι σουπιές μας είναι έτοιμες βρασμένες, χαμηλώνουμε κι άλλο την ένταση της φωτιάς (στο 3-4), αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και προσθέτουμε το μακαρονάκι.
Ανακατεύουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να κάτσουν μέσα στο φαγητό για 5 λεπτά ώστε να τραβήξουν τη σάλτσα και να τελειώσουν το βράσιμο τους.
Αν βράσουμε σωστά το μακαρόνι το φαγητό δεν θα λασπώσει και θα είναι τέλειο!!
Καλή Όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου