Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Dinner Rolls (no eggs)

Βουτυρένια, μαλακά, ελαστικά, και πολύ αφράτα ψωμάκια ιδανικά για μπουφέ, για δείπνο, για πρωινό ή και για σάντουιτς


Υλικά :

2 φλυτζάνια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
3/4 φλυτζανιού γάλα + 1,5 κουταλιά σούπας ακόμα
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 κουταλιές σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση αγελάδος)
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά ξερή
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
λίγο γάλα και βούτυρο για το τέλος





Εκτέλεση :  


Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση προσθέτοντας το χλιαρό (όχι καυτό) γάλα. Έπειτα στο γάλα προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια και αρχίζουμε να την δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι.

Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ξαναδουλεύουμε την ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί. Θα γίνει λίγο χάλια στην αρχή αλλά μην αγχώνεστε. Όσο πιο πολύ δουλεύουμε την ζύμη τόσο πιο πολύ αυτή θα ενώνεται. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε το βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην καίει) στο προηγούμενο στάδιο και να αποφύγετε το extra ζύμωμα.

Όταν απορροφηθεί το βούτυρο το ζυμαράκι θα είναι κάπως έτσι. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε την ζύμη στο μίξερ με το εξάρτημα για ψωμί (γάντζος) ρίχνοντας όλα τα υλικά μέσα και να αποφύγουμε το ζύμωμα στο χέρι.

Μεταφέρουμε το ζυμαράκι μας σε ένα μπολ, το βρέχουμε με λίγο λάδι γύρω γύρω να μην ξεραθεί και το αφήνουμε σκεπασμένο, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Αφού φουσκώσει το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να φτιάξουμε έναν κύκλο.

Κόβουμε σε σταυρό & διαγώνια μέχρι να σχηματιστούν 8 ίσα τρίγωνα. Έπειτα το κάθε τρίγωνο το κόβουμε στα δυο. Αν θέλετε να είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος τότε δεν κόβετε το τρίγωνο στα δύο αλλά το αφήνετε ως έχει.

Τα κομμάτια που θα προκύψουν τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες τις οποίες μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.

Όταν φουσκώσουν με το πινέλο τις περνάμε με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για περίπου 15 λεπτά.

Μόλις βγούν από το φούρνο (και αφού έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι) έχουμε έτοιμο λίγο λιωμένο βούτυρο και περνάμε πάλι τα ψωμάκια μας από πάνω με το πινέλο.

Είναι μαλακά, αφράτα, μυρίζουν βούτυρο και ζεστά είναι ακόμα πιο υπέροχα!!

Καλή επιτυχία!!





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου