Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Falafel

Αν βαρεθήκατε το κρέας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό φτιάξτε αυτά τα τραγανά κεφτεδάκια ρεβυθιού και θα είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς και τα παιδιά σας να φάτε τα όσπρια και λαχανικά αλλιώς...

Υλικά :

200-250γρ ρεβύθια αποφλοιωμένα (μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 8-12 ώρες). Τα γραμμάρια των ρεβιθιών (200 ή 250) εξαρτώνται από το αν θα βάλετε και άλλα λαχανικά μέσα όπως σας δίνω στη συνταγή ή αν δεν βάλετε άλλα λαχανικά και άρα θα έχει μόνο ρεβύθια.
50γρ mix λαχανικών
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο μεσαία 
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά δυόσμο
2 κουταλάκια γλυκού άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
1,5 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1,5 κουταλάκι γλυκού κύμινο --- προαιρετικά
1,5 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (chilly flakes) --- προαιρετικά
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ τριμμένο --- προαιρετικά
αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση : 

Στραγγιζουμε τα ρεβυθιά από το νερό που μούλιασαν και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα λαχανικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι
Χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψιλά ψιλά κομματάκια. Αν δεν θέλετε να φαίνονται τόσο πολύ τα λαχανικά πολτοποιήστε τα κι άλλο βοηθώντας το μίγμα με την προσθήκη λίγου νερού ή λαδιού.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ και δοκιμάζουμε σε αυτό το στάδιο αν χρειάζεται άλλο αλάτι ή πιπέρι. Έπειτα προσθέτουμε τη μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύουμε και προσπαθούμε να πλάσουμε ένα κεφτεδάκι. Αν δούμε ότι δεν πλάθετε και δεν είναι σταθερό το κεφτεδάκι σημαίνει ότι θέλει και την άλλη κουταλιά αλεύρι.

Πλάθουμε στο μέγεθος που θέλουμε. Για ένα μέτριο σε μέγεθος κεφταδάκι η συνταγή βγάζει περίπου 16 falafel
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι (με ότι λάδι σας αρέσει να τηγανίζετε) και βάζουμε λίγα λίγα τα falafel μέσα. Δεν τα βάζουμε όλα μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα τραβήξουν πολύ λάδι μέσα. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάρουν ωραίο χρώμα από την κάτω πλευρά τα γυρίζουμε και τηγανίζουμε την πάνω τους πλευρά να πάρει το ίδιο χρώμα.
Όταν τηγανιστούν τα βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν το επιπλέον λάδι και είναι έτοιμα να τα φάμε. Πρόταση σερβιρίσματος : Αγοράστε Τορτίγια (έχει σε όλα τα σούπερ μάρκετς), κόψτε λίγη ντοματούλα σε ροδέλες, λίγο μαρούλι και μια σως γιαουρτιού ή χούμους.
Βάλτε πάνω στην τορτίγια λίγο από τη σως γιαουρτιού ή το χούμους, μετά λίγο μαρούλι και ντοματούλα. Προσθέστε και 2-3 falafel και διπλώστε την τορτίγια στη μέση
Καλή Απόλαυση!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου