Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Caramel sauce

Ιδανική για γλυκά και ροφήματα!! Είναι πεντανόστιμη!!

 

Υλικά για ένα βαζάκι μαρμελάδας (περίπου 380γρ.) :

1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
6 κουταλιές σούπας νερό



Εκτέλεση :

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό.



Ξεκινάμε τον βρασμό του νερού ώστε να λιώσει η ζάχαρη και σταδιακά να αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας.

Σε άλλες συνταγές μπορεί να δείτε ότι δεν προσθέτουν νερό. Κι έτσι σωστό είναι απλά με την προσθήκη του νερού αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να μας καεί η καραμέλα με αποτέλεσμα να πικρίσει.
Όσο περνάει η ώρα το νερό εξατμίζεται και η ζάχαρη αρχίζει να αλλάζει χρώμα
Δείτε την σταδιακή αλλαγή χρώματος
ανοιχτό μελί
Όταν η καραμέλα σας πάρει αυτό το χρώμα κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά
Με την κουτάλα ανακατεύετε την καραμέλα να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.

Προσοχή : Όταν δουλεύετε με καραμέλα να ξέρετε ότι καίει πάρα πολύ και καλό είναι να μην έχετε παιδιά δίπλα σας αλλά και εσείς να είστε πολύ προσεκτικοί.
Η κατσαρόλα όσο είναι ζεστή συνεχίζει να ψήνει την καραμέλα. Μόλις αρχίσει να παίρνει ένα ζεστό καραμέλενιο χρώμα ξαναβάλτε το στη φωτιά αλλά χαμηλώστε λίγο την ένταση.
Μόλις η καραμέλα σας έχει αυτό το χρώμα είναι έτοιμη.
Τότε προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Μην ανησυχείτε αν δείτε να σφίγγει η καραμέλα.
Όταν προσθέσετε την κρέμα θα αρχίσει να βράζει το μίγμα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της καραμέλας. Όπως είπαμε καίει πολύ!!
Υπομονετικά ανακατεύετε σε μεσαίας έντασης φωτιά την καραμέλα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.
Όταν ενωθούν πλήρως κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε την βανίλια (αν βάλετε) και το αφήνετε να κρυώσει
Βάζετε το μίγμα σας σε βαζάκι και το αφήνετε ανοιχτό αν δείτε ότι είναι ακόμα λίγο ζεστό.
Μόλις παγώσει εντελώς θα έχετε μια υπέροχη καραμέλα γάλακτος!
Έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε!!

Καλή Επιτυχία!!

(το βαζάκι το είχα κρατήσει από την έτοιμη που είχα αγοράσει για το Banoffee. Διατηρείται στο ψυγείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου