Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Κέικ πραλίνα

Σίγουρα δεν είναι ένα από τα απλά καθημερινά κέικ αλλά είναι από τα κέικ που λιώνουν στο στόμα και έχει γεύση πραλίνας!!

 

 

Υλικά :

225γρ βούτυρο
225γρ ζάχαρη (ένα φλυτζάνι γεμάτο)
4 μεγάλα αυγά

2 βανίλιες
2 x 125γρ κουβερτούρα (μια για το κέικ, μια για επικάλυψη)
100γρ φουντούκι καβουρδισμένο, αποφλοιωμένο και αλεσμένο
100γρ φαριναπ (ένα φλυτζάνι)
1 κ.γλ Μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. μαρμελάδα
όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ο φούρνος να προθερμένεται στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς.


Εκτέλεση :
 

Βάζουμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Εγώ έβαλα από τα 225γρ ζάχαρης τη μισή λευκή και την άλλη μισή μαύρη.
Χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψει το βούτρο με τη ζάχαρη. Ξεκολλάμε με τη σπάτουλα τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ και ξαναχτυπάμε.
Σε μπεν μαρί ή λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τα 125γρ κουβερτούρας και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Στο βούτυρο με τη ζάχαρη προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε δηλαδή το ένα αυγό και μόλις ανακατευτεί ρίχνουμε το επόμενο κ.ο.κ. Τα χτυπάμε να αφρατέψουν και αυτά.
Μόλις αφρατέψουν τα αυγά πάλι με τη σπάτουλα ανακατεύουμε να ξεκολλήσουμε το βούτυρο από τον πάτο και τα τοιχώματα του μίξερ και προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα.
Χτυπάμε πολύ καλά και σιγά σιγά προσθέτουμε το φουντούκι.
Το μίγμα θα μοιάζει σαν μους σοκολάτας
Μέσα στο μίγμα κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να δούμε ότι το αλεύρι ενσωματώθηκε. Δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε πολύ ώρα.
Βουτυρώνουμε την φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με κακάο (μιας και το κέικ μας είναι σοκολατένιο)
Ρίχνουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη του κεικ
και ψήνουμε στους 170, στις αντιστάσεις για περίπου 55 λεπτά. Τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι ή μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί αλλιώς αφήνουμε λίγο παραπάνω.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε στη φόρμα να σταθεί για περίπου 15-20 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.
Επειδή εγώ δεν είχα μαρμελάδα έβαλα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού που είχα. Αν βάλετε μαρμελάδα θα πρέπει να την λιώσετε σε ένα κατσαρολάκι και με ένα πινέλο να την αλείψετε στο κέικ.
Θα μοιάζει σαν σιροπιαστό το κέικ
Λιώνουμε και τα υπόλοιπα 125γρ κουβερτούρας και καλύπτουμε το κέικ.
Για το γαρνίρισμα μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε πχ φουντούκια που έχει και μέσα στο κέικ. Εγώ έβαλα γκοφρετάκια τα οποία χτύπησα στο γουδί.
Πασπαλίζουμε την γαρνιτούρα να πάει παντού
Κόβουμε και απολαμβάνουμε!!

Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου