Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ριζότο Μανιταριών

Μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο (όπως το τρώνε οι Ιταλοί), ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο αν θέλετε κάτι ελαφρύ.

 

Υλικά για τον ζωμό :

Μπορείτε να βάλετε ό,τι υλικά έχετε ή αν δεν έχετε φτιάξτε έναν ζωμό από τους έτοιμους κύβους σε ό,τι γεύση επιθυμείτε. Για τις 4 μερίδες ριζότο χρειαζόμαστε περίπου 1,5 λίτρο ζωμό.

Ο δικός μου ζωμός περιείχε :

1 κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο (ή δυο μικρά) κομμένο στα 4
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισή πιπεριά
λίγο μαϊντανό
λίγο σέλινο
αλάτι
πιπέρι


βάζουμε τον ζωμό να βράσει για περίπου 15-20 λεπτά.
 

Υλικά για το ριζότο (2 - 4 μερίδες - εξαρτάται αν είναι πρώτο πιάτο ή κυρίως) :

1 συσκευασία μανιτάρια (τη μισή χρειαζόμαστε για αυτήν την δόση)
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο

1,5 φλυτζάνι ρύζι για ριζότο (εγώ χρησιμοποίησα καρολίνα αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιείται αρμπόριο ή καρναρόλι)
100γρ παρμεζάνα (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά σούπας μαϊντανό (προαιρετικά)
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
 
αν εξαιρέσουμε τα μανιτάρια η συνταγή είναι η βάση για κάθε ριζότο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ριζότο θαλασσινών θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε θαλασσινά και στο ζωμό (πχ τα κελυφη από γαρίδες)

Εκτέλεση :   
Ψιλοκόβουμε το μισό κρεμμύδι (ναι έβαλα και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι) και το σκόρδο όχι πολύ ψιλοκομμένο.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο λάδι ώστε να τσιγαρίσουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Έπειτα προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια. Τα μανιτάρια όσο ψήνονται έχουν την τάση να βγάζουν τα υγρά τους. Αφήστε τα να εξατμιστούν και σταδιακά θα ψηθούν.
Μόλις εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά των μανιταριών προσθέτουμε τη μια κουταλιά βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε τον μαϊντανό, αφήνουμε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
Στο τηγάνι βάζουμε την άλλη μια κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να τραβήξει το βούτυρο. Αν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε με λίγο κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε με μια κουτάλα τον ζωμό (καλό είναι να είναι χλιαρός) στο ρύζι και ανακατεύουμε. Μόλις δούμε ότι έχει σχεδόν απορροφήσει τον ζωμό ξαναρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ψηθει το ρύζι μας. Πρέπει να είναι μαλακό άλλα όχι λασπωμένο.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το ριζότο μας και κλείνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και τέλος προθέτουμε την παρμεζάνα. Αν βάλετε παρμεζάνα να είστε προσεκτικοί με το αλάτι.

Το ριζότο πρέπει να μην είναι στεγνό αλλά κρεμώδες. Τα μυστικά για να το επιτύχουμε αυτό είναι : χαμηλή φωτιά, συχνό ανακάτεμα και να μην το αφήσουμε να στεγνώσει μέχρι να ψηθεί.

Καλή επιτυχία!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου