Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά (για ένα κανονικό ταψί) :

Για το γλυκό :

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 ποτήρι νερού (κανονικό) ζάχαρη (αυτό είναι ίσο με μια κούπα δοσομετρική)
1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 μεγάλο πορτοκάλι ή δυο μικρά (χυμό και ξύσμα)
1 φακελάκι baking powder

Για το σιρόπι :

2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι


Εκτέλεση :

Ετοιμάστε όλα τα υλικά και το γλυκό θα γίνει πολύ γρήγορα!!!


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.


Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα της συσκευασίας και τα κομματιάζουμε στο ταψί που θα ψήσουμε το γλυκό. Προσοχή : μην τα κάνετε δυο δυο μαζί τα φύλλα γιατί θέλουμε να ξεχωρίζουν τα κομμάτια μεταξύ τους. (το είχα κάνει παλιότερα και το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο καλό διότι τα φύλλα βγήκαν κολλημένα και δεν είχαν απορροφήσει τα υγρά του γλυκού).





Αφήνουμε τα φύλλα λίγη ώρα στο ταψί να ξεραθούν ή αν θέλουμε για πιο γρήγορα τα βάζουμε στο φούρνο που έχει αρχίσει να προθερμαίνεται για 5 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε να βραχεί καλά η ζάχαρη

Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά με το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά τα αυγά.

Ρίχνουμε το γιαούρτι με το χυμό από το πορτοκάλι και τα ανακατεύουμε κι αυτά καλά.

Προσθέτουμε το baking powder ανακατεύοντας το.

Τέλος ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια από τα φύλλα και ανακατεύουμε ώστε να μουσκεφθούν από το μίγμα.

Όταν δούμε ότι τα πρώτα κομμάτια που ρίξαμε μουσκέφθηκαν καλά τότε ρίχνουμε λίγα ακόμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα.

Εδώ το μίγμα έτοιμο με όλα τα κομμάτια φύλλου μέσα.

Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί μας

και αδειάζουμε το μίγμα. Με ένα κουτάλι προσθαθήστε να ισιώσετε την επιφάνεια και να βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα έχουν πάει παντού.

Ψήνουμε στη μεσαία βαθμίδα του φούρνου για 30 με 35 λεπτά. Εγώ το έβαλα 30 αλλά για να πάρει χρώμα παντού χρειάστηκε 35 λεπτά. Η διαδικασία από φούρνο σε φούρνο μπορεί να διαφέρει λίγα λεπτά.

Όταν το γλυκό έχει πάρει ένα όμορφο χρώμα το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να παγώσει εντελώς!

Όταν το γλυκό παγώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. (εγώ έβαλα και μισή κούπα πορτοκαλιού από αυτό που έστιψα στο μίγμα για extra άρωμα)

Με το που αρχίσει το σιρόπι να παίρνει βράση το αφήνουμε για 3 λεπτά ώστε να λιώσει η ζάχαρη, να μειωθεί λίγο το νερό και να δέσει το σιρόπι. Μετά τα τρια λεπτά το βγάζουμε από το μάτι και αφαιρούμε το πορτοκάλι.

Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το περιχύνουμε στο γλυκό, σε όλη την επιφάνεια, να πάει παντού. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει καλά το σιρόπι. Θέλει αρκετή ώρα για να γίνει αυτό.

Μόλις η πορτοκαλόπιτα απορροφήσει το σιρόπι είναι έτοιμη! Όσο πιο πολύ ώρα κάθετε τόσο πιο νόστιμη γίνεται γιατί τα φύλλα απορροφούν το σιρόπι. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη!

Καλή Απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου