Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικος κορμός 1

Ένα όμορφο και νόστιμο γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

 

Υλικά (για το παντεσπάνι):

6-8 αυγά
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κούπα ζαχαροπλαστικής δλδ περίπου 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση :

Οι επιλογές για την γέμιση είναι πάρα πολλές. Μπορείτε να χτυπήσετε σαντιγί και να γεμίσετε τον κορμό μαζί με μαρμελάδα ή φρούτα της αρεσκείας σας ή ξηρούς καρπούς, μπορείτε να βάλτε κρέμα κάστανο ή ότι άλλη κρέμα θέλετε πχ. κρέμα τσιζ κεϊκ λευκή ή σοκολατένια, κρέμα ζαχαροπλαστικής κ.τ.λ. 


Για την επικάλυψη :

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαντιγί και με ένα πηρούνι να κάνετε τις αυλακώσεις ώστε να μοιάζει με κορμό και να πασπαλίσετε με κακάο. Αν κάνετε κρέμα τσιζ κεϊκ (λευκή ή σοκολατένια) να χρησιμοποιήσετε την ίδια και ως επικάλυψη ή να λιώσετε 200γρ. κουβερτούρα με 100γρ.κρέμα γάλακτος (δείτε τον κορμό2) και να γαρνίρετε με τη σοκολάτα ή μπορείτε να φτιάξετε κρέμα βουτύρου η οποία επιδέχεται πολλές παραλλαγές.



 Εκτέλεση :

Χτυπάμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στο μίξερ να αφρατέψουν και βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου λαδόκολλα. Απλώνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου ώστε να μείνει αφράτο και ελαφρώς υγρό. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο
το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει γυρνάμε το παντεσπάνι από το ταψί πάνω στην πετσέτα που το σκεπάσαμε και σιγά σιγά βγάζουμε την λαδόκολλα. Γεμίζουμε τον κορμό με την γέμιση που διαλέξαμε αφήνοντας όμως ένα εκατοστό απόσταση την γέμιση από τις 4 πλευρές του κορμού διότι με το τύλιγμα θα σπρώχνεται η γέμιση προς τα έξω και θα ξεχειλίσει. Όταν απλώσουμε ομοιόμορφα την γέμιση αρχίζουμε και τυλίγουμε σε ρολό. Την μεριά που θα γίνει το κλείσιμο την βάζουμε στην κάτω πλευρά του γλυκού. Μεταφέρουμε τον κορμό προσεκτικά στην πιατέλα, βάζουμε την επικάλυψη και στολίζουμε.

Ο δικός μου κορμός είναι με σαντιγί και μαρμελάδα φράουλα και η επικάλυψη επίσης με σαντιγί και κακάο.

 

Μόλις ετοιμάσετε το γλυκό σας θα πρέπει να μείνει για 2 ώρες περίπου στο ψυγείο να σταθεί.

Όπως και να τον φτιάξετε θα είναι ένα πολύ αφράτο γλυκό που θα κλείσει όμορφα το μεσημεριανό σας ή το δείπνο σας.

Καλά Χριστούγεννα και καλή επιτυχία!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου