Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινό μουσταρδάτο στη γάστρα

Ένα κυριακάτικο φαγητό που μπορείτε να το φτιάξετε και για τις γιορτές

 


Υλικά :

1 με 1,5 κιλό χοιρινό
μπόλικες πατάτες baby (περίπου 15)
1 μεγάλη ντομάτα
1 μεγάλο κεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
2 μεγάλα καρότα
μισή πιπεριά κόκκινη, μισή κίτρινη, μισή πράσινη
μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
χυμό από ένα λεμόνι
χυμό από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
ελαιόλαδο

Χρόνος ψησίματος : 3 ώρες



Εκτέλεση : 
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 230 βαθμούς
Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μερίδες καθώς και το κρεμμύδι σε ροδέλες, τις πιπεριές σε λωρίδες και τα καρότα στα δυο και στη μέση. Βάζουμε παντού αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.


Προσθέτουμε μουστάρδα όση θέλουμε και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στη γάστρα κάτω τις πατάτες με τα λαχανικά και από πάνω το κρέας και προσθέτουμε λάδι.

Κόβουμε σε ροδέλες την ντομάτα και την βάζουμε πάνω από το κρέας. Από υγρά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά καθώς ψήνουμε στην γάστρα (οπότε δεν έχουμε πολλές απώλειες υγρών), έχουν αρκετά υγρά να βγάλουν τα λαχανικά και η ντομάτα. Θα ρίξουμε τον μισό χυμό λεμονιού με μισό ποτήρι νερό.

Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο με τη γάστρα ανοιχτή και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά κλείνουμε την γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Έπειτα βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και γυρνάμε τον φούρνο μας στο γκριλ στους 230 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με 1 κουταλιά της σούπας μουστάδα και ζουμί από το φαγητό. Αν βάλουμε το χυμό από το πορτοκάλι το προσθέτουμε τώρα και αυτό. Ανακατεύουμε το μίγμα

και το περιχύνουμε στο φαγητό

Βάζουμε ξανά το φαγητό στο φούρνο για 15 λεπτά να πάρει χρώμα. Μόλις το κρέας πάρει χρώμα από τη μια πλευρά το γυρνάμε ώστε να πάρει και από την άλλη.

Καλή Όρεξη!!




2 σχόλια:

  1. Το έφτιαξα στη γιορτή του συζύγου μου. Άρεσε σε όλους!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο!! Έβαλες και το πορτοκάλι? Γιατί εγώ δεν το είχα βάλει... Εμένα προσωπικά μου αρέσει αλλά δεν το τρώνε όλοι.

      Διαγραφή