Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα

Υλικά :

250γρ. βούτυρο
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4-6 αυγά (4 μεγάλα, 6 μεσαία)
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
500γρ. φαρινάπ
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 βανίλια
2 κουτ.γλυκού μαχλέπι τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. baking powder
1 φλυτζάνι ή αμύγλαδα ή καρύδια χοντροκομμένα ή σταφίδες ή mix των δυο ή τριων αρκεί να βγαίνει 1 φλυτζάνι
λίγη κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Εκτέλεση :  

 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα ξύσματα, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κονιάκ, το γάλα, τους κρόκους από τα αυγά και ανακατεύουμε. Σε άλλο κάδο χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Μόλις τα δυο μίγματα είναι έτοιμα μέσα στη μαρέγκα προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το μίγμα με τους κρόκους και λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα με ελαφριές κινήσεις.
Τέλος ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουμε επιλέξει αφού τους έχουμε ρίξει λίγη κανέλα απο πάνω.


Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και αδειάζουμε τη ζύμη.

Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Αν θέλουμε βάζουμε από τώρα το φλουρί ή μετά αφού ψηθεί (από την κάτω μεριά να μην φαίνεται η τρυπούλα). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 50-55 λεπτά. Τσεκάρουμε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμη.

Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί και έπειτα τη μεταφέρουμε σε σχάρα να παγώσει καλά.
Μόλις παγώσει γαρνίρουμε είτε με ζάχαρη άχνη, είτε με γλάσο είτε με σοκολάτα ή αν θέλετε με φιλέ αμύγδαλο αλλά αυτό πρέπει να το βάλετε πριν την ψήσετε! Στολίστε την όπως η φαντασία σας ορίζει

Κόψτε και απολαύστε την!!
(Η φωτό εδώ είναι με φυσικό φως)

Εδώ με φλας. Φαίνεται το ξύσμα προτοκαλιού, το καρύδι και η σταφίδα

Καλή Επιτυχία και Καλή Χρονιά!!!







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου