Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Γίγαντες στο φούρνο

Υλικά για 3-4 μερίδες :

1/2 πακέτο γίγαντες (μουλιασμένοι σε κρύο νερό για 12 ώρες τουλάχιστον)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1 πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας 
λίγο μαϊντανό (αν έχουμε)
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
νερό

Σημείωση : Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε είτε λουκάνικο, είτε μπέικον 

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα ή χύτρα με νερό βάζουμε τους γίγαντες που έχουμε μουλιάσει από το βράδυ και ξεκινάμε τον βρασμό. Αν χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά, αν βάλουμε χύτρα από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 15-20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμοι τους σουρώνουμε και τους μεταφέρουμε στο ταψί που θα ψηθούν.
Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε τους γίγαντες σκουπίζουμε πολύ καλά ότι έχει απομείνει από το νερό και προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να σωτάρουμε το κρεμμύδι.

Κόβουμε την πιπεριά και το καρότο σε πολύ λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Όταν έχει ''ιδρώσει'' το κρεμμύδι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ώστε να τα σωτάρουμε κι αυτά σε μέτρια φωτιά. Αν βάλουμε λουκάνικο ή μπέικον τα σωτάρουμε να πάρουν ωραίο χρώμα πριν ρίξουμε τα λαχανικά.

Μόλις μειωθεί λίγο ο όγκος τους βάζουμε τον πελτέ ντομάτας.

Ανακατεύουμε μέχρι να σωταριστεί και ο πελτές και το μίγμα θα αρχίσει να καραμελώνει. Τότε σβήνουμε την φωτιά.

Μεταφέρουμε την σάλτσα που φτιάξαμε στους γίγαντες, ανακατεύουμε να πάει παντού και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε βραστό νερό τόσο όσο να καλύψει τους γίγαντες και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα θα σκεπάσουμε με το καπάκι της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά.

Μετά τα 45 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι, κοιτάμε αν έχει ζουμί το φαγητό (αλλιώς προσθέτουμε λίγο νερό όσο χρειάζεται), ρίχνουμε τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το ψήσιμο ξεσκέπαστο για άλλα 10-15 λεπτά να πάρει χρώμα.

Καλή Όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου