Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Αυτόζυμο ζυμάρι πίτσας πολύωρης ωρίμανσης

Η διαφορά αυτού του ζυμαριού σε σχέση με τα υπόλοιπα ζυμάρια πίτσας είναι ότι το ζύμωμα δεν το κάνουμε με μίξερ ή με το χέρι αλλά γίνεται μόνο του!! Απλά ανακατεύουμε τα υλικά και όλα τα άλλα τα κάνει η Μητέρα Φύση.  Λόγω της πολύωρης ωρίμανσης το ζυμάρι αποκτά καλύτερη γεύση.

 

 

 Υλικά για 2 μεσαίες πίτσες ή 1 μεγάλη :

3 δ.σ. κούπες αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις (περίπου 3 φλυτζάνια)
1,5 δ.σ. κούπα νερό (περίπου 1,5 φλυτζάνι)
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 του κουταλιού ξηρή μαγιά
 


Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη μαγιά και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθεί το νερό με το αλεύρι και αυτό ήταν! Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο γύρω γύρω στα τοιχώματα και το αφήνουμε για 12-18 ώρες σκεπασμένο να φουσκώσει.

Μετά από 12 ώρες θα έχει διπλασσιαστεί και θα φαίνεται ''νερουλό''. Έτσι πρέπει να είναι.

Σε καλά αλευρωμένο πάγκο αδειάζουμε το ζυμάρι και αλευρώνουμε και την πάνω πλευρά.

Χωρίζουμε το μίγμα στα δυο αν θέλουμε να κάνουμε 2 μεσαίες πίτσες αλλιώς το αφήνουμε όπως είναι για 1 μεγάλη πίτσα.

Είτε κάνουμε 2 πίτσες είτε 1 δίνουμε στο ζυμάρι μας στρόγγυλό σχήμα.

Και το ξαναβάζουμε στο μπολ να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες. Αν δεν το ψήσετε σε 2 ώρες μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και να το αφήσετε για αρκετές ώρες εκεί μέχρι να το χρειαστείτε. Δεν παθαίνει τίποτα!

Μετά τις 2 ώρες το ζυμάρι έχει διπλασιαστεί και είναι έτοιμο.

Ανοίγουμε τον φούρνο στους 270 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Προσθέτουμε μπόλικο αλεύρι στο ζυμάρι.

Παίρνουμε τη μια μπάλα και την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο.

Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε περιμετρικά ώστε να δημιουργηθεί μια μπάλα στη μέση. Έτσι δημιουργούμε τα εξωτερικά τοιχώματα της πίτσας.

Με το ένα χέρι πιέζουμε την μπάλα που δημιουργήσαμε και με το άλλο ανοίγουμε/τεντώνουμε τα τοιχώματα προς τα έξω. Δεν χρειάζονται δυνατές και απότομες κινήσεις. Θέλει μαλακά μαλακά να συμπεριφερόμαστε στη ζύμη ώστε να μην σκιστεί. Όταν έχει δημιουργηθεί μια ωραία στρογγυλή και όχι πολύ μεγάλη πίτσα σταματάμε. Κοιτάμε το πάχος της ζύμης στο κέντρο να μην είναι πολύ λεπτό γιατί εκεί θα μπει η σάλτσα και με την υγρασία θα μουσκέψει το ζυμάρι.

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί (από την ανάποδη πλευρά του ταψιού). Πρώτα προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας για πίτσα και την απλώνουμε από το κέντρο προς τα έξω. Δεν θέλουμε να πάει μέχρι τα τοιχώματα η σάλτσα οπότε αφήνουμε 1-2 εκατοστά κενό. Έπειτα προσθέτουμε τυριά που λιώνουν.

Και μετά ό,τι υλικό μας αρέσει. Εγώ έβαλα πιπεριά, μανιτάρια φρέσκα και μπέικον. Βάζουμε την πίτσα στο φούρνο που καίει στη χαμηλή σχάρα.

Η πίτσα θα χρειαστεί περίπου 10-15 λεπτά να γίνει (ανάλογα τον φούρνο). 2 λεπτά πριν να είναι έτοιμη προσθέτουμε φρέσκια μοτσαρέλα.

Μόλις λιώσει και η μοτσαρέλα η πίτσα είναι έτοιμη

Προαιρετικά προσθέτουμε λίγη φρέσκια ρόκα και απολαμβάνουμε!!

Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου