Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Εύκολη Μηλόπιτα

Υλικά για 6-8 μερίδες :

1 φύλλο σφολιάτας σε θερμοκρασία δωματίου ή 2 αν τα φύλλα είναι μικρά
3 μέτρια μήλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 μικρού κουταλιού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
50γρ. βούτυρο
λίγες σταγόνες λεμόνι
λίγο αλεύρι
αυγό ή γάλα για επάλειψη




Εκτέλεση :

Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.

Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε ένα κομμάτι από κάθε πλευρά του μήλου, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, χωρίς να πειράζουμε τον κορμό με τα κουκούτσια.

Στο τέλος θα πάρουμε τα κομμάτια μήλου με το κόψιμο που χρειαζόμαστε και θα έχει μείνει όλος ο κορμός με τα κουκούτσια.

Κόβουμε το κάθε κομμάτι μήλο σε λωρίδες και έπειτα σε κυβάκια.

Μαζεύουμε όλα τα κυβάκια μήλου σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσει και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλεύρι στα μήλα.

Και ανακατεύουμε να πάνε παντού ομοιόμορφα.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας. Αλευρώνουμε και το φύλλο και το ανοίγουμε λίγο.

Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση (αλεύρι οπωσδήποτε ανάμεσα στα φύλλα), μετράμε με το ταψί ( το ταψί είναι περίπου 25 εκατοστά) έτσι ώστε τα φύλλα να βγαίνουν λίγο μεγαλύτερα από αυτό. Αν δεν φτάνει θα χρειαστεί να ανοίξουμε λίγο ακόμα το φύλλο. Όταν έχουμε μετρήσει σωστά κόβουμε την σφολιάτα με λίγο μεγαλύτερη ακτίνα από το ταψί. Έτσι δημιουργούμε 2 ίδια φύλλα με ένα κόψιμο. Για μεγαλύτερο ταψί θα χρειαστείτε 2 φύλλα (ένα πάνω και ένα κάτω) και περισσότερη γέμιση. Επίσης ίσως να χρειαστείτε 2  φύλλα αν τα φύλλα είναι μικρά.

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και προσέχουμε να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού. Αν δεν μας έφτασε το φύλο παίρνουμε λίγο από τα περισσέματα και κολλάμε όπου χρειαστεί.

Προσθέτουμε τα μήλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Κόβουμε σε κυβάκια το βούτυρο και ρίχνουμε τα κομμάτια σε όλη την επιφάνεια.

Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και ενώνουμε καλά τις άκρες.

Περνάμε με αυγό ή γάλα την επιφάνεια της πίτας. Αν θέλουμε με τη ζύμη που περίσσεψε κόβουμε φυλλαράκια και τα κολλάμε πάνω στην πίτα. Κάνουμε με το μαχαίρι έναν σταυρό στη μέση ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα η πίτα. Την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει.

Καλή Απόλαυση!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου