Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Αλλιώτικο Τυρόψωμο

Πολύ πολύ αφράτο και με πολλά επίπεδα ψωμάκι (μοιάζει και σαν αλμυρό τσουρέκι) που το γεμίζουμε με φέτα αλλά και με ό,τι άλλο θέλουμε. 

 


Υλικά : 

για τη ζύμη
1/2 δoσομετρική κούπα (αν δεν έχετε χρησιμοποιείτε φλυτζάνι του τσαγιού) γάλα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 δ/σ. κούπα (ή φλυτζάνι) νερό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλιά σούπας μαγιά ξηρή
1/2 κουταλιά σούπας baking powder
1 κουταλιά σούπας ξύδι
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.σ. αλάτι
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. λάδι
5 δ/σ. κούπες (ή φλυτζάνια) αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις

για τις στρώσεις 
50γρ. βούτυρο λιωμένο
1/4 δ.σ. κούπας λάδι
300γρ. φέτα τριμμένη

για επικάλυψη 
1 κρόκο αυγού
λίγο γάλα
σουσάμι (προαιρετικά)

















Εκτέλεση :

Βάζουμε στο μίξερ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

Έπειτα προσθέτουμε το αυγό, το νερό, το γιαούρτι, το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Ρίχνουμε σχεδόν όλο το αλεύρι (κρατάμε μισή κούπα απ'έξω), το αλάτι και το baking powder. Βάζουμε το γάντζο στο μίξερ και χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ μπορεί να γίνει και στο χέρι.

Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή, ελαστική και να μην κολλάει. Αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι που κρατήσαμε πίσω. Αν εξακολουθεί να κολλάει πολύ προσθέτουμε αλεύρι αλλά σιγά σιγά.

Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα, σκεπάζουμε το μπολ με μια μεβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει στο διπλάσιο μέγεθος.

Η ώρα που θα πάρει εξαρτάται από την θερμοκρασία. Μπορεί να χρειαστεί 1 ώρα (το καλοκαίρι) έως 2 ώρες (το χειμώνα).

Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο και το πλάθουμε σε ρολό

Με ένα μαχαίρι ή με το κοπίδι της πίτσας κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.

Και έπειτα σε 8.

Φτιάχνουμε το κάθε ένα από τα 8 κομμάτια μπαλίτσα και τα βάζουμε στην άκρη σε αλευρωμένο πάγκο. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη.

Όταν ανοίξουμε το φύλλο αλείφουμε με το πινέλο το μίγμα βουτύρου/λαδιού που έχουμε φτιάξει για τις στρώσεις. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα στην οποία αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

Πάνω από το πρώτο φύλλο τοποθετούμε το δεύτερο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αλείμματος με βούτυρο/λάδι και έπειτα την τριμμένη φέτα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για όλα τα φύλλα.

Όταν έχουμε τελειώσει το τυλίγουμε ξανά σε ρολό.

Και κόβουμε στα 4.

Και έπειτα σε 16. Δηλαδή κάθε ένα από τα 4 κομμάτια το κόβουμε επίσης στα 4.

 Στον πάτο του ταψιού βάζουμε λαδόκολλα.

Και προσθέτουμε ένα ένα τα κομμάτια. Αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου άλλη μια ώρα.

Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι παίρνουμε τον κρόκο του αυγού, προσθέτουμε λίγο γάλα και περνάμε με αυτό όλη την επιφάνεια.  Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 - 30 λεπτά.

Όταν βγει από το φούρνο το αφήνουμε να κάτσει για περίπου 15 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.

Καλή Επιτυχία!!



1 σχόλιο: