Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σπιτική Λεμονάδα (ή και πορτοκαλάδα)

Τι πιο ωραίο και δροσιστικό από μια σπιτική λεμονάδα (ή πορτοκαλάδα)! Εύκολη, γρήγορη και σίγουρα πιο υγιεινή από του εμπορίου! Αναψυκτικό για όλες τις ώρες και το κυριότερο χωρίς συντηρητικά!

 


Ας δούμε πως φτιάχνεται!!

Αρχικά αποστειρώνουμε το μπουκάλι όπου θα βάλουμε την λεμονάδα μας. Πριν το κάνουμε αυτό μετράμε πόσα φλυτζάνια ή δοσ.κούπες υγρό χωράει.

Πώς αποστειρώνουμε το μπουκάλι και γιατί το κάνουμε αυτό?

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζουμε για 5λεπτά το γυάλινο μπουκάλι με το καπάκι του. Το βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα , μην καούμε, και το αφήνουμε να στεγνώσει σε καθαρή πετσέτα. 



Την αποστείρωση την κάνουμε για να διατηρηθεί σε πιο καθαρό περιβάλλον και για περισσότερο καιρό η λεμονάδα μας.

Υλικά για την λεμονάδα :

για κάθε 1 φλυτζάνι χυμό λεμονιού
χρειαζόμαστε 1 φλυτζάνι νερού
και 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη


Αφού έχουμε μετρήσει πόσα φλυτζάνια υγρού χωράει η κανάτα κάνουμε και την αναλογία των υλικών.

Δηλαδή εμένα η κανάτα μου χωράει 6 φλυτζάνια οπότε χρειάστηκα 3 φλυτζάνια χυμό λεμονιού, 3 φλυτζάνια νερό και 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη.












Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για την πορτοκαλάδα μόνο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε καθόλου νερό αλλά χυμό πορτοκαλιών.

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για περίπου 5λεπτά σε σιρόπι (το δικό μου σιρόπι είναι λίγο πιο μελί από αυτό που σας λέω να κάνετε γιατί πρόσθεσα και μια κουταλιά μέλι)
Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς!
Αν θέλουμε μπορούμε μαζί με το σιρόπι να βράσουμε και τις φλούδες από τα λεμόνια για πιο έντονο άρωμα και γεύση. Ακόμα μπορούμε, αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, να προσθέσουμε λίγα φύλλα βασιλικού, δυόσμου ή λουίζας.

Στύβουμε τα λεμόνια μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή ποσότητα και έπειτα τα περνάμε από το σουρωτήρι.

Όταν το σιρόπι κρυώσει ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. (εγώ το ξαναπέρασα από το σουρωτήρι)

Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υγρά και...

το μεταφέρουμε στην κανάτα.
Φυλάσσεται και διατηρείται στο ψυγείο!

Σερβίρισμα : Γεμίζουμε το 1/3 του ποτηριού που θα σερβίρουμε την λεμονάδα, βάζουμε παγάκια και συμπληρώνουμε με κρύο νερό ή με σόδα. Αν έχετε φρέσκο δυόσμο βάλτε 2-3 φυλλαράκια και ανακατέψτε.

Σερβίρεται επίσης αραιωμένο, μετά το φαγητό σε σφηνοπότηρο για να ''καθαρίσει'' τον ουρανίσκο μας ή το βραδάκι με λίγη δόση αλκοόλ.

Απολαύστε την υπεύθυνα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου