Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

BATON SALE

Αλμυρά, τυρένια μπισκότα/κριτσίνια που τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας και το βράδυ συνοδεύουν όμορφα ένα ποτήρι κρασί.

 

 

Υλικά : 

220γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500γρ. αλεύρι φαρίνα*
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
150γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
1 σφηνάκι τσίπουρο ή ρακή ή ούζο
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
σουσάμι ή αλάτι ή τυρί για το πασπάλισμα

*αν δεν έχουμε φαρίνα αντικαθιστούμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά προσθέτουμε 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.









 


Εκτέλεση :


Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο να ασπρίσει. Αν δεν έχετε μιξερ μπορείτε να το κάνετε με τον αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε

Προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει από πριν το αλάτι (και το μπέικιν αν δεν έχουμε βάλει φαρίνα).

Ανακατεύουμε απαλά μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο και προσθέτουμε το ασπράδι αυγού και το σφηνάκι με το ποτό να απορροφηθούν και αυτά.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι τριφτή αλλά με το που την πιάνουμε με τα χέρια μας θα πρέπει να ενώνεται. Αν δεν ενώνεται και σπάει προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι, ανακατεύουμε και ξαναδοκιμάζουμε. Αποφεύγουμε να πολυδουλέψουμε τη ζύμη για να μην μας βγουν σκληρά.

Πλάθουμε με τη ζύμη ό,τι σχέδιο θέλουμε. Μπορούμε είτε να τα κάνουμε σαν μπισκότα είτε πολύ πολύ λεπτά σαν κριτσίνια. Τα στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό.

Πασπαλίζουμε είτε με σουσάμι, είτε με χοντρό αλάτι, είτε με τυρί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12' - 15' λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

Καλή Επιτυχία!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου