Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Donuts

Ένα αγαπημένο γλύκισμα με πολλές επιλογές τόσο στη γέμιση όσο και στο γλασάρισμα! Σε αυτή τη συνταγή τα ψήνουμε στο φούρνο χωρίς τα περιττά λάδια του τηγανίσματος και γίνονται το ίδιο νόστιμα και αφράτα!! Όποιος επιθυμεί όμως μπορεί με την ίδια συνταγή και να τα τηγανίσει.

 

Υλικά για τα ντόνατς :

3 + 1/4 δοσ.κούπες (ή φλυτζάνι) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 δοσ.κούπας δηλ. 50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 + 1/4 κουταλάκι γλυκού μαγιά ξερή
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (60γρ.)
1 δοσ.κούπα γάλα
1/3 δοσ.κούπας νερό (80ml)
1 βανίλια



Υλικά για το γλάσο : 

2 δοσ.κούπες ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3 κουταλιές σούπας νερό (ίσως και λίγο παραπάνω μέχρι να γίνει ένα ρευστό γλάσο)
*αν θέλουμε να είναι σοκολατένιο το γλάσο ανακατεύουμε στη ζάχαρη λίγο κακάο



Υλικά για τη γέμιση :

Nutella/Merenda ή Kρέμα Βανίλιας (anglaise) ή Μαρμελάδα



Eκτέλεση :

Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα ντόνατς στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ αν τα ζυμώσετε στο χέρι). Προσέχουμε να μην ακουμπήσει την μαγιά το αλάτι! Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα μαζί με το νερό (δοσολογίες στη συνταγή για τα ντόνατς) και το βούτυρο. Το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων τόσο όσο να μπορούμε να το αισθανόμαστε ζεστό με το χέρι μας (κάνουμε τεστ με το δάχτυλό μας). Προχοσή να μην καίει το γάλα αλλιώς θα κάψουμε τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει.

Προσθέτουμε το γάλα μέσα στο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα είτε με το γάντζο του μίξερ είτε με το χέρι. Ζυμώνουμε για περίπου 6-8 λεπτά. Θέλουμε μια λεία και αφράτη ζύμη η οποία θα κολλάει λίγο στο χέρι.

Λαδώνουμε λίγο το μπολ και βάζουμε την ζύμη μας μέσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το βάζουμε σε μέρος ζεστό και χωρίς ρεύμα αέρα. Το ιδανικότερο μέρος είναι ο φούρνος μας.

Μετά από περίπου 1,5 - 2 ώρες (ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου) η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Την αδειάζουμε σε καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια και της ρίχνουμε αλεύρι και από πάνω.

Ανοίγουμε με το ρολό απαλά τη ζύμη αλλά δεν θέλουμε να είναι πολύ λεπτό το φύλλο. Πρέπει να έχει πάχος ώστε να βγουν αφράτα τα ντόνατς (λίγο πιο παχύ από αυτό που βλέπετε).

Με ένα κουπάτ ή ένα ποτήρι κόβουμε τα ντόνατς στο μέγεθος που τα επιθυμούμε. Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά τα αφήνουμε όπως τα βλέπουμε στη φωτό. Αν θέλουμε το κλασικό ντόνατ με την τρύπα στη μέση παίρνουμε ένα καπάκι από αναψυκτικό ή νερό και κάνουμε την τρύπα. Το μέγεθος της τρύπας εξαρτάται από το μέγεθος των ντόνατς. Αν τα κάνετε μικρά θα πρέπει να βρείτε κάτι πιο μικρό για να σχηματίσετε την τρύπα. (τα κομματάκια που θα βγουν δεν τα πετάμε αλλά τα κρατάμε στην άκρη και θα δούμε παρακάτω τι τα κάνουμε). 

 Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε ντόνατς μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Όταν είναι όλα έτοιμα τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν για άλλη μισή με μια ώρα (ανάλογα την θερμοκρασία).

Μόλις φουσκώσουν τα ντόνατς τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 13 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από φούρνο σε φούρνο αλλά προσοχή να μην αρπάξουν γιατί δεν θα είναι αφράτα μετά. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα τα βγάζουμε. Αν θέλουμε μπορούμε και να τα τηγανίσουμε.

Θυμάστε τα κομματάκια από τις τρυπούλες που κάναμε? Τα ψήνουμε κι αυτά και έπειτα τα βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο και αμέσω μετά σε ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα. Τα ανακατεύουμε να πάει παντού η ζάχαρη με την κανέλα και έτοιμα!

Όταν τα ντόντας κρυώσουν λίγο (περίπου 5 λεπτά) τα βουτάμε στο γλάσο με την ζάχαρη άχνη που φτιάξαμε και τα αφήνουμε μέχρι να κρυσταλώσει το γλάσο.

Για τα γεμιστά ντόντας. Παίρνουμε το κορνέ και το γεμίζουμε με την γέμιση που μας αρέσει.

Μπορούμε να τα τρυπήσουμε είτε από κάτω είτε από το πλάι ώστε να τα γεμίσουμε.

Έτοιμα!

Αν θέλουμε γλασάρουμε και τα γεμιστά ντόντας.

Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου