Ένα αγαπημένο γλύκισμα με πολλές επιλογές τόσο στη γέμιση όσο και στο γλασάρισμα! Σε αυτή τη συνταγή τα ψήνουμε στο φούρνο χωρίς τα περιττά λάδια του τηγανίσματος και γίνονται το ίδιο νόστιμα και αφράτα!! Όποιος επιθυμεί όμως μπορεί με την ίδια συνταγή και να τα τηγανίσει.
Υλικά για τα ντόνατς :
3 + 1/4 δοσ.κούπες (ή φλυτζάνι) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 δοσ.κούπας δηλ. 50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 + 1/4 κουταλάκι γλυκού μαγιά ξερή
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (60γρ.)
1 δοσ.κούπα γάλα
1/3 δοσ.κούπας νερό (80ml)
1 βανίλια
Υλικά για το γλάσο :
2 δοσ.κούπες ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3 κουταλιές σούπας νερό (ίσως και λίγο παραπάνω μέχρι να γίνει ένα ρευστό γλάσο)
*αν θέλουμε να είναι σοκολατένιο το γλάσο ανακατεύουμε στη ζάχαρη λίγο κακάο
Υλικά για τη γέμιση :
Nutella/Merenda ή Kρέμα Βανίλιας (anglaise) ή Μαρμελάδα
Eκτέλεση :
![]() |
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα ντόνατς στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ αν τα ζυμώσετε στο χέρι). Προσέχουμε να μην ακουμπήσει την μαγιά το αλάτι! Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν. |
![]() |
Λαδώνουμε λίγο το μπολ και βάζουμε την ζύμη μας μέσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το βάζουμε σε μέρος ζεστό και χωρίς ρεύμα αέρα. Το ιδανικότερο μέρος είναι ο φούρνος μας. |
![]() |
Μετά από περίπου 1,5 - 2 ώρες (ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου) η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. |
![]() |
Την αδειάζουμε σε καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια και της ρίχνουμε αλεύρι και από πάνω. |
![]() |
Ανοίγουμε με το ρολό απαλά τη ζύμη αλλά δεν θέλουμε να είναι πολύ λεπτό το φύλλο. Πρέπει να έχει πάχος ώστε να βγουν αφράτα τα ντόνατς (λίγο πιο παχύ από αυτό που βλέπετε). |
![]() |
Όταν τα ντόντας κρυώσουν λίγο (περίπου 5 λεπτά) τα βουτάμε στο γλάσο με την ζάχαρη άχνη που φτιάξαμε και τα αφήνουμε μέχρι να κρυσταλώσει το γλάσο. |
![]() |
Για τα γεμιστά ντόντας. Παίρνουμε το κορνέ και το γεμίζουμε με την γέμιση που μας αρέσει. |
![]() |
Μπορούμε να τα τρυπήσουμε είτε από κάτω είτε από το πλάι ώστε να τα γεμίσουμε. |
![]() |
Έτοιμα! |
![]() |
Αν θέλουμε γλασάρουμε και τα γεμιστά ντόντας. |
![]() |
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου