Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ

Αφράτο, αρωματικό και γεμάτο γεύση ψωμάκι!!





Υλικά για ένα σκορδόψωμο :

1/2 κουταλάκι γλυκού μαγιά ξηρή
1,5 δ.σ. κούπα αλεύρι Γ.Ο.Χ
1/2 δ.σ. κούπα χλιαρό γάλα ή νερό (με το γάλα βγαίνει πιο αφράτο το ψωμί)
1/2 κουταλάκι γλυκού αλατι
1 μεσαία σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (μπορείτε να βάλετε και παραπάνω αν θέλετε πολύ έντονη τη γεύση του σκόρδου)
2 κουταλιές σούπας λάδι

Μίγμα μπαχαρικών :

Εδώ μπορείτε να βάλετε ό,τι μπαχαρικά θέλετε και έχετε στο σπίτι. Οι δοσολογίες γι αυτή τη δόση ζύμης κυμαίνονται από 1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού ανάλογα με την γεύση που θέλετε να δώσετε στο ψωμί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές :

1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/4 κ.γλ. πιπέρι μαύρο
1/4 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
1/4 κ.γλ. δεντδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κοφτό μπούκοβο
1/4 κ.γλ. θρούμπι ή θυμάρι
1/4 κ.γλ. βασιλικό

Βάλτε όλα τα μπαχαρικά σε ένα γουδοχέρη και ανακατέψτε τα καλά να γίνουν ένα μείγμα και όσο πιο σκόνη γίνεται.


Εκτέλεση :




Μέσα στο αλεύρι ανακατεύουμε το αλάτι, το σκόρδο και το μεγαλύτερο μέρος από το μίγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε (κρατάμε λίγο για πασπάλισμα στο τέλος). Στη συνεχεια προσθέτουμε το γάλα ή το νερό και το λάδι.

Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι όλο το υγρό και το αφήνουμε για 15 με 30 λεπτά.

Μετά τη μισή ώρα το ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια ωραία λεία ζύμη και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μακριά, από ρεύματα αέρα, να φουσκώσει για 1 ώρα ή όσο χρειαστεί μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Το άρωμα της είναι φανταστικό!

Σε καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη. Αν έχετε λεπτό σιμιγδάλι ψιλό βάλτε αυτό αντί για αλεύρι για να γίνει πιο τραγανό εξωτερικά το ψωμί.

Την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη (δεν θέλουμε να είναι πολύ λεπτή). Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση και πατάμε καλά τις άκρες να κλείσει (σαν καλτσόνε). Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο, πριν το κλείσουμε, μπορούμε να γεμίσουμε με τυρί, ελιές κ.λ.π.

Σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε προηγουμένως λαδώσει, πασπαλίζουμε λίγο από το μίγμα μπαχαρικών και στη συνέχεια βάζουμε πάνω τη ζύμη.

Λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών και λίγο έξτρα αλάτι (αν έχουμε χοντρό αλάτι ακόμα καλύτερα). Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια αλλά δεν κόβουμε μέχρι κάτω. Μπορούμε να το ψήσουμε κατευθείαν ή αν θέλουμε να είναι πιο ψωμένιο το αφήνουμε να φουσκώσει για 30-45 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις βγεί από το φούρνο το περνάμε ή με λιωμένο βούτυρο ή με λίγο λάδι.

Καλή Απόλαυση!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου