Αφράτο, αρωματικό και γεμάτο γεύση ψωμάκι!!
Υλικά για ένα σκορδόψωμο :
1/2 κουταλάκι γλυκού μαγιά ξηρή
1,5 δ.σ. κούπα αλεύρι Γ.Ο.Χ
1/2 δ.σ. κούπα χλιαρό γάλα ή νερό (με το γάλα βγαίνει πιο αφράτο το ψωμί)
1/2 κουταλάκι γλυκού αλατι
1 μεσαία σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (μπορείτε να βάλετε και παραπάνω αν θέλετε πολύ έντονη τη γεύση του σκόρδου)
2 κουταλιές σούπας λάδι
Μίγμα μπαχαρικών :
Εδώ μπορείτε να βάλετε ό,τι μπαχαρικά θέλετε και έχετε στο σπίτι. Οι δοσολογίες γι αυτή τη δόση ζύμης κυμαίνονται από 1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού ανάλογα με την γεύση που θέλετε να δώσετε στο ψωμί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Οι παρακάτω δοσολογίες είναι ενδεικτικές :
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/4 κ.γλ. πιπέρι μαύρο
1/4 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
1/4 κ.γλ. δεντδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κοφτό μπούκοβο
1/4 κ.γλ. θρούμπι ή θυμάρι
1/4 κ.γλ. βασιλικό
Βάλτε όλα τα μπαχαρικά σε ένα γουδοχέρη και ανακατέψτε τα καλά να γίνουν ένα μείγμα και όσο πιο σκόνη γίνεται.
Εκτέλεση :
![]() |
Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι όλο το υγρό και το αφήνουμε για 15 με 30 λεπτά. |
![]() |
Μετά τη μισή ώρα το ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια ωραία λεία ζύμη και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. |
![]() |
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μακριά, από ρεύματα αέρα, να φουσκώσει για 1 ώρα ή όσο χρειαστεί μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Το άρωμα της είναι φανταστικό! |
![]() |
Σε καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη. Αν έχετε λεπτό σιμιγδάλι ψιλό βάλτε αυτό αντί για αλεύρι για να γίνει πιο τραγανό εξωτερικά το ψωμί. |
![]() |
Σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε προηγουμένως λαδώσει, πασπαλίζουμε λίγο από το μίγμα μπαχαρικών και στη συνέχεια βάζουμε πάνω τη ζύμη. |
![]() |
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις βγεί από το φούρνο το περνάμε ή με λιωμένο βούτυρο ή με λίγο λάδι. |
![]() |
Καλή Απόλαυση!! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου