Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κιμαδόπιτα ρολό με πιπεριές και φέτα


Για την κιμαδόπιτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κρούστας. Εγώ έφτιαξα ένα πανεύκολο και αφράτο φύλλο με γάλα και λάδι.

Για το φύλλο :

2 κούπες (φλυτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας γάλα
1/3 κούπας λάδι (σπορέλαιο)
μισό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση : 



Στο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και το λάδι. Αρχίζουμε το ζύμωμα.

Μέσα σε 5 λεπτά η ζύμη θα είναι έτοιμη και πολύ μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.


Για την γέμιση :

350γρ. κιμά (εμένα μου είχε περισσέψει κιμάς από μισό κιλό που είχα φτιάξει για μακαρόνια. Η αναλογία ήταν μισός μοσχαρίσιος και μισός χοιρινός).
1 κρεμμύδι
μισή πιπεριά κόκκινη και μισή πορτοκαλί
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
λίγη πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι μουστάρδα
λάδι
λίγη φέτα


Εκτέλεση :  

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι ώστε να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι

Μόλις το κρεμμύδι είναι έτοιμο ρίχνουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε να μαραθούν λιγάκι για περίπου 3 λεπτά

Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά (είτε μαγειρεμένο είτε ωμό). Αν ο κιμάς είναι ωμός τον αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, την μουστάρδα και την πάπρικα.

Αν ο κιμάς είναι ήδη μαγειρεμένος προσθέτε μόνο την πάπρικα και την μουστάρδα.

Και στις δυο περιπτώσεις αφήνουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά του. Όταν γίνει αυτό το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν ο κιμάς κρυώσει προσθέτουμε λίγη φέτα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι ή πιπέρι και αναλόγως προσθέτουμε αν χρειάζεται.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε το φύλλο

Το ανοίγουμε τόσο όσο να είναι πολύ λεπτό και να βλέπουμε την επιφάνεια από κάτω

Επειδή θα κάνουμε ρολό κόβουμε με το κοπίδι της πίτσας τις άκρες ώστε να γίνει ένα ορθογώνιο

Βάζουμε τον κιμά στο φύλλο και τον στρώνουμε. Αφήνουμε λίγο κενό από όλες τις μεριές ώστε όταν θα το ρολάρουμε να μην φύγει ο κιμάς απ'έξω.
Διπλώνουμε από κάτω το φύλλο πάνω στον κιμά και αρχίζουμε να κάνουμε το ρολό

Μόλις φτάσουμε στο τέλος βρέχουμε την άκρη του φύλλου με νερό ώστε να κολλήσει και να μην ανοίξει.

Κλείνουμε το ρολό, διπλώνουμε τις άκρες σαν καραμέλα και τις σπρώχνουμε προς τα μέσα.

Αν θέλουμε και έχουμε όρεξη τα κομμάτια του φύλλου που περίσσεψαν τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες ώστε να φτιάξουμε ένα όμορφο σχέδιο πάνω στο ρολό.

Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε καλά από όλες τις μεριές το ρολό.

Παίρνουμε μια μια τις λωρίδες που κόψαμε και τις βάζουμε κάθετα από τη μια άκρη έως την άλλη πάνω στο ρολό (επειδή αλείψαμε το ρολό με το αυγό θα κολλήσουν εύκολα). Τα κομμάτια που περισσεύουν τα κόβουμε με το κοπίδι της πίτσας και τα απομακρύνουμε

Βάζουμε και οριζόντια λωρίδες φύλλου και ξαναπερνάμε όλο το ρολό με αυγό.

Προαιρετικά ρίχνουμε λίγο σουσάμι και μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για περίπου 45-50 λεπτά στη μεσαία σχάρα.

Μετά από 45-50 λεπτά το ρολό σας θα είναι κάπως έτσι. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά πριν το κόψουμε

Μετά τα 30 λεπτά το ρολό μας είναι έτοιμο να το δοκιμάσουμε!

Καλή απόλαυση!!!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου