Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Νόστιμα, εύκολα και αφράτα σπιτικά κουλούρια!




Υλικά για 10 μεγάλα ή 20 μικρά κουλούρια :

200γρ γάλα
200γρ νερό
30γρ ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1,5 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
600γρ αλεύρι (μισό κίτρινο, μισό ολικής ή άσπρο)
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
40γρ σπόρους (εγώ έβαλα ηλιόσπορο & λιναρόσπορο) (η ζύμη σηκώνει και παραπάνω γρ. σπόρους αν σας αρέσουν)
λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή ηλιόσπορο για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση : 

 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. 

Λαδώνουμε γύρω γύρω το μπολ που ζυμώσαμε και αφήνουμε την ζύμη, σκεπασμένη με μια μεβράνη, να διπλασσιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα). Έπειτα την ξεφουσκώνουμε κι αν θέλουμε πλάθουμε τα κουλούρια. Εγώ την άφησα πάλι σε λαδωμένο μπολ στο ψυγείο όλο το βράδυ και συνέχισα το πρωί.

Μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλούρια. Τα κάνουμε είτε μεγάλα είτε μικρά και τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλά.

Τα ψεκάζουμε με νερό και πασπαλίζουμε είτε με σπόρους, είτε με σουσάμι και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να διπλασσιαστούν σε μέγεθος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αέρα για 11 λεπτά. Έπειτα τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.


 Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου